De elektrische fiets: getest en goedgekeurd!

on

Trotseer jij nog weer en wind met een traditionele stalen ros? Dan zal je wel gemerkt hebben dat fietsers je steeds vaker voorbij razen aan een veel hogere snelheid. Een extra bak met elektrische motor verraadt dat die fietsers niet per se een beter uithoudingsvermogen hebben, maar gewoon gezwicht zijn voor een nieuw staaltje technologie: de e-bike.

Ondertussen maken de elektrische fietsen al enkele jaren deel uit van het straatbeeld en zijn ze aangepast aan ieders noden en wensen. In 2017 was zelfs 45% van de verkochte fietsen een elektrische fiets. Marthe, Birgitte en ik gingen enkele weken geleden zulke e-bikes uitproberen tijdens het e-Bike Test Event in Park Spoor Noord . We wilden achterhalen wat de snelle fietsen nu juist zo aantrekkelijk maakt en waarom zoveel mensen overstag gaan voor de heroplaadbare batterij.

Snel, sneller, snelst

Met onze badge in de hand gingen we op verkenning bij de verschillende standjes. Al gauw werd ons duidelijk dat er drie soorten elektrische fietsen zijn. De fiets met elektrische hulpmotor, de gemotoriseerde fiets en de speedpedelec. Een elektrische hulpmotor ondersteunt de fietser enkel met trappen, bijvoorbeeld om een steile helling te trotseren. De regels voor dit type fiets zijn dezelfde als bij een ordinaire fiets. Bij een gemotoriseerde fiets, beter bekend als de e-bike, werkt de trapondersteuning ook als de fietser zijn pedalen niet gebruikt. Met zo’n fiets kan je een snelheid van 25 km/u halen en geldt er een minimumleeftijd van 16 jaar. Tot slot heb je ook de speedpedelec. Die haalt een snelheid van 45 km/u en wordt daardoor aan een strengere regelgeving onderworpen. Je moet niet alleen minimum 16 jaar oud zijn, je moet ook steeds een helm dragen, jezelf inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen en in het bezit zijn van een rijbewijs voor bromfiets of auto. Als de motor autonoom kan rijden zonder dat je moet trappen om vooruit te gaan, is ook een verzekering verplicht.

Speedy Gonzales op de fietssnelweg

‘De speedpedelecs worden hoofdzakelijk gebruikt voor woon-werkverkeer’, vertelt een verkoper van Thompson ons terwijl Birgitte uitgedost met helm er eentje uittest. ‘Het nadeel aan zo’n snelheid is dat je ook geflitst kan worden en de auto’s je vaak niet zien aankomen. Vooral op rotondes gebeuren zo nog regelmatig ongelukken’, aldus de verkoper. Er bestaat heel wat discussie rond, maar speedpedelecs mogen wel degelijk zowel op het fietspad als op de gewone weg rijden. ‘Zelf rijd ik wel altijd op het fietspad omdat het gewoon nog veel te gevaarlijk is op de openbare weg’, voegt de man toe. Maar de overheid wil het fietsnet in België uitbreiden met zo’n 110 fietssnelwegen, wat gelijk staat aan zo’n 2400 kilometer. Zo zouden dus op lange termijn nog meer mensen overtuigd moeten worden om de afstand naar het werk met de fiets af te leggen.

Fietsen voor fashionista’s

Hoewel we vooral bezoekers spotten van boven de dertig, is er toch voor ieder wat wils. Bakfietsen, koersfietsen, plooifietsen én fietsen voor trendy, jonge mensen. Tot die laatste categorie voelden we ons als trendbloggers natuurlijk onmiddellijk aangetrokken. Bij Cortina merkten we de banners op met de fiets die er net iets hipper uitzag dan de andere modellen die we al hadden gezien. De verkoper vertelde dat dat ook echt hun bedoeling was en dat ze lifestylefietsen aanbieden voor een jong publiek. ‘We mikken op een doelgroep van 16 tot 40 jaar. Voor onze modellen vertrekken we dan ook echt vanuit de laatste trends in de mode en het interieur. We gaan zelfs naar de modeweken in Milaan en Parijs om daar inspiratie op te doen’, aldus de verkoper van Cortina. Birgitte, bij uitstek de hipste vans ons drie, matchte met haar kakigroene jas zelfs de fiets die tentoongesteld stond. Dat vroeg dus om een testritje. Als een gazelle reed ze het parcours af en als ze kon, reed ze direct door naar Parijs.  

Batterij om mee te nemen (en je gsm aan op te laden)

We maakten ook van de gelegenheid gebruik om een elektrische plooifiets te testen bij Brompton. De batterij van zo’n 2,9 kg kan je gemakkelijk van de fiets halen en meenemen als schoudertas. En over handige gadgets gesproken: ik kon mijn gsm zelfs opladen aan de batterij van de fiets. Het leek een vernuftig systeem en zeker een aanrader voor de pendelaar. Maar ook voor andere leeftijdscategorieën is een plooifiets interessant. ‘De plooifietsen zijn ook populair bij oudere mensen omdat ze zo hun fiets kunnen meenemen in een lift of in een appartement kunnen stallen’, zegt de verkoper. Minpuntje: de plooifiets is minder schokbestendig en niet zo comfortabel als de e-bikes en speedpedelecs die we ervoor al getest hadden.

Elektrische kinderfiets: lui of gezond?

Naast hippe fietsen werkt Cortina ook aan een aanbod van elektrische kinderfietsen. Wat begon als een aprilgrap, bleek uiteindelijk toch veel interesse op te wekken en dus bieden ze nu ook fietsen aan vanaf 1m50. Een andere verkoper wil fietsen voor kinderen dan weer niet te veel promoten. ‘Kinderen zijn al lui genoeg en we moeten ze niet nog luier maken’, zegt hij. In Nederland daarentegen zijn de elektrische fietsen voor kinderen al meer ingeburgerd omdat scholen vaak verder liggen van de dorpskernen. Je kan je natuurlijk nog steeds de vraag stellen of dat allemaal wel nodig is. Een elektrische fiets voor woon- werkverkeer is een super alternatief voor de auto: minder files en minder uitstoot. Een elektrische fiets voor oudere mensen zodat ze nog regelmatig buiten komen en bewegen, is ook zeker een pluspunt. Maar een elektrische fiets voor kinderen, wat is daar het nut van en is het wel gezond?

De verkoper van Van Eyck Sport wist ons te vertellen dat een elektrische fiets gezonder is dan een gewone fiets omdat je beweegt op een lagere hartslag en je daardoor meer zal verbranden, maar je bouwt er natuurlijk niet hetzelfde uithoudingsvermogen mee op. Een studie uit de ‘European Journal of Applied Physiology’ toonde aan dat wanneer je bijvoorbeeld met een e-bike naar het werk fietst in plaats van de auto, je gezondheid er al na enkele weken op vooruit gaat en je je fitter voelt. De studie stelt dus dat het een uitstekend alternatief is voor mensen die anders de tijd niet hebben om te sporten. 

Voor vermomde coureurs

We stelden ons ook wel wat vragen bij het aanbod van elektrische koersfietsen en mountainbikes. Als je een motor nodig hebt om de sport te beoefenen, kies je toch gewoon een andere hobby? Maar de verkoper van Van Eyck Sport spreekt ons tegen. ‘Elektrische koersfietsen dienen vooral ter ondersteuning voor mensen die bijvoorbeeld nog willen meerijden met een groep, maar niet meer kunnen volgen of last hebben van hartfalen. Er is ook geen constante ondersteuning, alleen als die nodig is. Bij de e-mountainbike is die ondersteuning er wel. Daarom wordt er in wedstrijden ook al een onderscheid gemaakt tussen gewone en elektrische mountainbikes.’ Opmerkelijk bij deze fietsen is dat het mogelijk is om applicaties aan je fiets te koppelen zodat die bijvoorbeeld kan aangeven wanneer je een bepaalde hartslag bereikt. We leerden weer iets bij!

Wat zal dat grapke kosten?

De elektrische fiets lijkt dus in veel gevallen een goede oplossing, zeker voor lange afstanden en als stimulans om toch te blijven sporten als het fysiek wat lastiger wordt, maar het is toch niet iets dat je van de ene op de andere dag koopt. Je hebt pas een degelijke fiets vanaf 2000 euro en voor een speedpedelec moet je toch al gauw 2500 à 3000 euro neertellen. En dan hebben we het nog niet over koersfietsen. Maar je krijgt wel waar voor je geld. Zo zitten er vaak vernuftige gadgets op de fiets. Marthe testte zo een fiets uit waar een kilometerteller aan vast hing met een magneet, die niet enkel het aantal kilometers en de snelheid bijhield, maar bijvoorbeeld ook de trapfrequentie en hartslag weergaf.

Uitgewaaid, maar niet uitgeput van al dat elektrisch fietsen, keren we huiswaarts met een goodiebag vol informatie. En trots op de trend, want een milieuvriendelijker alternatief voor de auto kunnen we alleen maar aanmoedigen. Maar laat die kids toch nog maar zwoegen en zweten op hun ordinaire stalen ros, daar worden ze hard van.

Door: Lieke

Plaats een reactie