Minder Tinder: nieuwe datingconcepten brengen mensen opnieuw écht bij elkaar

Als de volgende generatie binnenkort aan mama en papa vraagt hoe ze elkaar hebben leren kennen, is de kans reëel dat het antwoord ‘Tinder’ zal zijn. Of een andere datingapp of –site, want steeds vaker zoeken we liefde online. Toch duiken er recent ook nieuwe datingconcepten op die bewust willen terugkeren naar de ‘essentie’ van het daten: elkaar ontmoeten. Een tegentrend? Wij vroegen het aan Elisabeth Timmermans, auteur van Liefde in tijden van Tinder, en de oprichters van twee nieuwe datingconcepten.

Tinder, Grindr, Happn, Bumble, Ship en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Het zouden namen van grappige animatiefiguren kunnen zijn, maar het zijn datingapps. Stuk voor stuk helpen ze ons de ware te vinden, of dat is toch hun bedoeling. De laatste jaren werden ze niet alleen populairder, er ontstonden ook talloze varianten. Zo kunnen vegetariërs en veganisten hun gelijke zoeken op Veganific en zoekt Refrigerdating iemand met een koelkastinhoud die past bij de jouwe.

Maar Tinder blijft de koningin aller datingapps. In 2012 zag de veruit bekendste datingapp het licht. In 2015 al werd tinderellasyndroom verkozen tot Het Woord van het Jaar in de categorie ‘jongerentaal’. In datzelfde jaar lanceerde de applicatie haar eerste betalende formule Tinder Plus waarmee gebruikers ook op jacht zouden kunnen in andere steden en mensen die je per ongeluk de verdoemenis in swipete, opnieuw zou kunnen opvissen. Later kwam er ook het betalende Tinder Gold dat je een overzicht biedt van mensen die jou wel zien zitten en waarmee je kan terugspoelen in je afgekeurde matches. Niet toevallig trok moederbedrijf Match Group in 2015 ook naar de beurs van New York. In 2017 bracht de datingapp al meer geld in het laadje dan onder meer Pokémon Go en Candy Crush. Begin dit jaar stootte Tinder de immens populaire streamingdienst Netflix van de troon als de mobiele app met de grootste omzet. Ondanks het feit dat online daten ook een risico is, wat blijkt uit enkele pijnlijk actuele voorbeelden. Een greep uit het aanbod van de laatste maanden: ‘Ex-cipier krijgt 7 jaar cel voor mishandeling van 11 vrouwen die hij via Tinder leerde kennen’;Vlaming ontvoerd na Tinderdate in Colombia’; Tinder, jachtterrein van verkrachters en oplichters’.

In onderstaand filmpje legt Christina Wallace je uit hoe je online zoektocht naar de ware wél kan slagen.

Waar ons land lang achterop hinkte op vlak van online daten (‘allez, dat is toch voor hopeloze gevallen’), hebben we de laatste jaren een inhaalbeweging gemaakt. In 2016 gebruikte zo’n 40 procent van alle Vlaamse singles al wel eens een digitaal datingkanaal en 13% van alle Vlamingen had ooit al een Tinder-account. Vooral twintigers swipen er op los. Datingsite Parship ziet zelfs in elke leeftijdscategorie een spectaculaire groei in ons land.

(c) Carmen De Vos

Maar her en der in Vlaanderen duiken ook nieuwe datingmanieren op, die naar eigen zeggen bewust terug keren naar de essentie. Singles moeten elkaar opnieuw echt ontmoeten. Speeddates kenden we al, maar vandaag kan je ook gaan slowdaten. Wij vroegen aan Dr. Elisabeth Timmermans (zie foto, (c) Carmen De Vos), communicatiewetenschapper en auteur van Liefde in tijden van Tinder, hoe zij aankijkt tegen het fenomeen.

‘Het is moeilijk om te zeggen of die datingconcepten echt een tegenreactie zijn op die datingapps. Het MinderTinder concept is daar wel een mooi voorbeeld van. Volgens mij is Tinder er vooral in geslaagd om het stigma rond online daten wat weg te nemen, en zo ook rond daten in het algemeen. Mensen voelen dat het meer en meer geaccepteerd is om je partner online te leren kennen en durven daardoor de stap te zetten naar andere dating concepten. Daar hebben reality datingprogramma’s als Blind Getrouwd waarschijnlijk ook een invloed op gehad’. (Lees verder onder tweet.)


‘Zeker nu de keuze bij onszelf ligt en we enorm veel keuze hebben, voelen we meer druk om een goede keuze te maken en zeker niet met de eerste de beste te gaan. Sommige mensen zullen dus misschien van het ene naar het andere datingconcept hoppen op zoek naar de ware, maar het toch moeilijk vinden om zich te binden aan iemand. Wie een interessant concept bedenkt, kan er dus ook best wel aan verdienen, denk ik. Het enige moeilijke is volgens mij om meer mannen naar zulke concepten te lokken. Ik heb zelf eens een dating experiment georganiseerd en het viel me op dat het toch vooral vrouwen aantrok.’ Of mensen echt stilaan genoeg krijgen van Tinder hangt van iemand zijn persoonlijkheid en succes af, denkt Timmermans. ‘Als je heel succesvol bent, kan het verslavend zijn en heel leuk omdat je makkelijk en snel veel mensen kan leren kennen. Als je niet succesvol bent, dan is het natuurlijk erg saai maar kan het ook een negatieve invloed op je zelfbeeld hebben. De nadruk ligt bij zulke apps sterk op het uiterlijk en als je dat niet meehebt, dan moet je natuurlijk op zoek naar andere manieren om iemand te leren kennen.’

En die andere manieren zijn er steeds meer, zoals de nieuwe datingconcepten A bit MORE en Date Delux. Bij hen ga je niet speed-, maar slowdaten.Hoe ze op het idee kwamen en wat hen onderscheidt van de rest, vroegen we aan de oprichters zelf.

A bit MORE ‘Een soort Hotël Romantiek, maar zonder camera’s en met jongere mensen’


‘Het idee voor A bit More is puur uit frustratie ontstaan’, vertelt psychologe Evelien Tanghe ons. ‘Toen we zagen hoe onze vrienden het daten aanpakten en hoe mensen zich belachelijk maken op televisie in programma’s als Blind Getrouwd, wilden we een datingconcept creëren dat wél werkt.’ Samen met sociologe Sara Stockman stampte ze eind vorig jaar A bit More uit de grond, dat op basis van professionele matching singles samenbrengt op een heus weekend. ‘Onze matching poneert niet om wetenschappelijk te zijn, want twee mensen enkel op basis van gegevens met elkaar matchen is gewoon héél erg moeilijk. Dat is gevaarlijk en eigenlijk absurd. Daarom werken wij met uitgebreide vragenlijsten waarin de focus minder op gegevens ligt, maar meer op hoe mensen in het leven staan. Welke eisen hebben ze? Dat gaat dan van lengte tot het belang van humor en de zin voor avontuur.’ Zo krijg je als single ook niet één, maar wel vijf matches aangeboden. ‘Tijdens een weekend vinden er vijf slow dates van een uur plaats, waarin mensen ook echt iets speciaals doen. Gewoon samen zijn in de natuur, weg van alle technologie, dat werkt veel beter. Daarnaast doen we ook groepsactiviteiten en zorgen we voor lekker eten en drinken. Maar het is geen scoutsweekend, hè. Mensen zijn wel vrij om te gaan en staan waar ze willen.’ (Lees verder onder de afbeelding.)


https://www.facebook.com/AbitMOREGent/

Het eerste weekend moet nog komen, maar A bit More lijkt nu al een succes. ‘Tot twee dagen geleden hadden we 612 inschrijvingen, maar na een korte passage op Studio Brussel deze week waren het er al snel 700. We mikken op ongeveer 1000 inschrijvingen. Om twee weekends van 60 mensen samen te stellen, is er veel volk nodig om echt goede matches te kunnen maken.’ Tanghe vergelijkt hun concept met Hötel Romantiek, maar dan zonder camera’s en met jongere mensen. ‘Dat is eigenlijk het enige datingprogramma op televisie waarvan ik dacht ‘awel ja, dat kan nu nog werken’. (lacht) Dat het ontmoeten het swipen inhaalt is natuurlijk de droom, maar als psychologe heb ik geleerd om mijn lat niet te hoog te leggen. Als we binnen tien jaar de manier van daten totaal hebben omgedraaid, zou dat wel geniaal zijn.’

Date Delux – ‘Mensen écht leren kennen in een luchtige, sfeervolle setting’


‘Swipen is zo kortzichtig. En zelfs dat chatten, dat mist persoonlijkheid. Zo kan je niemand leren kennen.’ Olivier Ooms is duidelijk: er was nood aan een nieuwe manier van daten. Sinds een half jaar geleden organiseert hij met Date Delux events waarop mensen, samengebracht op basis van psychologische tests, elkaar leren kennen in een stijlvolle, luchtige setting. ‘Het concept is echt gestart vanuit een bepaalde mindset. Mensen connecteren puur op basis van uiterlijk werkt niet. Je moet dieper gaan. Met al die algoritmes mis je simpelweg de vonk. Plus: mensen kennen zichzelf niet goed genoeg.’ Inschrijven voor een event van Date Delux doe je via de website, waar je kiest voor een leeftijdscategorie waarin je een partner zoekt en je een vragenlijst invult. ‘Concreet zijn er zo’n 30 à 40 mensen op een evenement. Per persoon zoeken wij twee à vijf matches uit, met wie je dan in een tijdsslot van vijftien minuten kan kennismaken. Dat is drie keer zo lang als een bij een speeddate, want dat is toch simpelweg een vleeskeuring.’


https://www.facebook.com/datedeluxevents/

‘Voor onze matches werken we ook bewust met psychologen. Oké, dat doen relatiebureaus ook, maar daar betaal je vijf keer zoveel.’ Met de vorm van het event zelf experimenteren ze nog wat, vertelt Ooms. ‘Iedereen krijgt sowieso twee drankjes en er is wat animatie, we proberen het echt wel luchtig en ludiek te houden. In de toekomst zullen we waarschijnlijk ook groepsactiviteiten organiseren.’ Daarnaast heeft hij nog andere toekomstplannen: een eerste editie voor homo’s en een digitale tool om zelf een van je matches op voorhand uit te kiezen. Op de vraag of het ontmoeten het swipen opnieuw inhaalt, antwoordt hij volmondig ja. ‘Natuurlijk, dat is ook logisch. Een relatie gaat over twee persoonlijkheden die toch face to face met elkaar moeten praten. Dat moet dieper gaan dan het uiterlijk en daar probeert Date Delux het verschil te maken.’

Of we binnenkort effectief zullen uitgeswipet zijn, is dus afwachten. Voor de volhouders hebben we alvast een passende playlist.

Door: Marthe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s